Pentru zona de sud dintotdeauna au fost specifice activităţile legate de creşterea oilor. Au mai rămas până azi meşteşugari în zonă care prelucrează pieile făcând cojoace, căciuli şi bundiţe. Unul din aceşti meşteşugari este Constantin Cojan din satul Colibaşi . A moştenit această meserie de la tatăl său, care, la rândul său, a învăţat meseria la Galaţi la o şcoală de ucenici în anii 30 ai secolului XX.
Soția lui Constantin Cojan, doamna Elena, este și ea meșter popular care lucrează cot la cot cu soțul pentru confecționarea produselor.
Constantin Cojan şi un ornament de pe bundiţa confecționată de el. Toate fotografiile din acest articol sunt făcute de Roman Friptuleac.
Când am fost la el acasă, domnul Cojan ne-a arătat un calapod moștenit de la tatăl său, care l-a primit de la învăţătorul său când a terminat ucenicia, adică acum optzeci de ani. „Optzeci de ani îi are. Şi dacă optzeci de ani în urmă se făceau cuşmele aşa, la mine, ca la un urmaş de cojocar mai vechi, tot aşa merg, tot aşa se fac.” adaugă Cojan.
Dacă vreți să-l vedeți pe domnul Cojan în timpul lucrului, accesați filmulețul de la acest link.
Ne-a arătat şi acul cojocăresc, care este un ac special cu trei muchii şi mai uşor intră în piele. Pe timpul URSS, acele cojocăreşti nu se găseau în vânzare. Tatăl lui Constantin Cojan le aducea din România. „Mulţi acuma pretind că sunt cojocari, cunosc cojocăria, dar daţi-le acul în mână şi degetarul şi dacă el ştie a lucra cu acul şi degetarul, într-adevăr ăsta-i meşter, dar dacă nu...”.
În meserie, primul lucru pe care îl învăţa ucenicul era să ţină degetarul. Constantin Cojan povesteşte că tatăl său îl învăţa să coase cu degetarul legat de deget. „Acolo când erau ucenici mulţi, să zicem erau şase-şapte în rând, ei aveau spaţiu foarte mic între dânşii. Eu cos cam neatent, cu acul prin părţi. Dar la taică-miu, dacă a fost acolo şi a fost plesnit pentru treaba asta, acul trebuia să treacă pe lângă ureche, adică să nu-l deranjezi pe cel de-alături. Şi de multe ori tatăl meu îşi atingea urechea cu acul.”
Constantin Cojan obţine pieile de la ciobanii cunoscuţi. Foloseşte piei de la ţigaică din părţile de sud, dar şi piele de caracul, o rasă de oaie care se creşte la nordul Moldovei.
Puteți de asemenea să-l sunați pe domnul Cojan pentru orice alte detalii la numărul de telefon +373 68910126.
Produsele domnului Cojan sunt cumpărate de oameni diferiţi. „De la vlădică la opincă” spune însuşi domnul Cojan. Oamenii cumpără haine pentru ansamburi de dans, pentru spectacole de teatru, dar şi pentru portul de zi cu zi.
Prin proiectul nostru, urmărim să surprindem frumusețea Luncii Prutului de Jos și să v-o arătăm și vouă. Proiectul nu are scop patrimonial, nu se află sub egida niciunei entități publice sau private și este finanțat exclusiv din fondurile participanților la proiect. Pentru mai multe informații despre proiect, dați click aici.