Înscrierea în patrimoniul UNESCO este o reuşită culturală majoră pentru orice stat.
În momentul în care alcătuim acest text, Republica Moldova are o singură înscriere în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Este vorba de colindatul în ceată bărbătească, un dosar înregistrat de Moldova împreună cu România.
Aşa cum dosarul depus la UNESCO trebuie să conţină informaţii care atestă faptul ca tradiţia respectivă este în continuare vie şi practicată, Republica Moldova a inclus în dosarul său dovezi din câteva sate, inclusiv din Slobozia Mare, o localitate din Luncă.
Dar nu doar Slobozia Mare e bogată în colinde. Și la Văleni, și la Câșlița-Prut, și în alte sate din zonă am auzit niște colinde vechi, interpretate de rapsozii satelor. Câteva zeci de colinde vechi au fost culese de aici de-a lungul anilor.
Pe lângă colinde, mai sunt şi frumoasele tradiții legate de Postul Mare și de Paște, unele din ele fiind specifice doar pentru această regiune.
Apoi, sunt și alte tradiții care s-au păstrat mai bine în Luncă.
Despre acestea toate vă vom povesti.
Ne propunem ca periodic să actualizăm câte un articol din secțiunile acestei pagini de internet. Așa că rămâneți cu noi. Sperăm să vă placă în Lunca Prutului de Jos.
Prin proiectul nostru, urmărim să surprindem frumusețea Luncii Prutului de Jos și să v-o arătăm și vouă. Proiectul nu are scop patrimonial, nu se află sub egida niciunei entități publice sau private și este finanțat exclusiv din fondurile participanților la proiect. Pentru mai multe informații despre proiect, dați click aici.