Alte soiuri specifice pentru această zonă sunt cudric (de culoare albă), tirează (mai mică şi mai neagră decât zaibărul), tămâioasa albă (în zona centrală i se spune Lidia), condru şi căţăfoiaica. Recent s-au mai adus şi soiuri din alte părţi.
Nicolae Marian cu un strugure de tămâioasă albă. Fotografie de Victor Pictor
Struguri răsturnaţi în lin şi călcaţi. Fotografii de Victor Pictor
Strugurii daţi prin zdrobitor. Fotografii de Victor Pictor
Apoi, strugurii se dau printr-un utilaj denumit teasc.
Domnul Nicolae Nastas dând strugurii prin teasc (stânga) şi luând mustul cu tivda (dreapta). Fotografii de Victor Pictor
Program de lucru: marți-vineri 8:00 - 14:00; sâmbătă și duminică: 9:00-13:00.
Persoană de contact: Gheorghe Plăcintă, directorul muzeului, telefon (+373) 60 419 829.
Mai puteți vedea tivda, alături de alte obiecte tradiționale de uz casnic, în Muzeul Pâinii din Văleni. Persoană de contact: Vera Caminschi. Telefon: (+373) 79 575 622.
Ca rezultat, se obţine mustul care poate fi consumat imediat sau pus în butoaie. Când se pune mustul în butoi, se adaugă şi zahăr, aplicându-se regula oului de găină. Dacă oul de găină se duce la fund, înseamnă că mai trebuie zahăr. Mustul fermentează în butoi şi poate fi băut ca vin deja după aproximativ 40 de zile. Dar cei mai nerăbdători pot începe şi mai repede.
Prin proiectul nostru, urmărim să surprindem frumusețea Luncii Prutului de Jos și să v-o arătăm și vouă. Proiectul nu are scop patrimonial, nu se află sub egida niciunei entități publice sau private și este finanțat exclusiv din fondurile participanților la proiect. Pentru mai multe informații despre proiect, dați click aici.