Sarmalele, de obicei, se prepară în timpul iernii sau la sărbători şi evenimente importante din viaţa unui om. Reţetele variază de la ţară la ţară, dar şi fiecare zonă a ţării şi-a adus contribuţia sa.
În Moldova sarmalele se fierb în vase de lut, la foc lent sau în cuptor, se învelesc în foi de viţă de vie sau varză murată. Pentru prepararea lor aveţi nevoie de orez, sare, carne de porc, pasăre sau vită, boia de ardei iute, ceapă, ulei, suc de roșii, morcov și grăsime de porc sau găină.
Doamna Maria Constantin din Văleni prepară sarmale. Toate fotografiile din acest articol au fost făcute de Roman Friptuleac la pensiunea „La Gura Cuptorului”.
Gospodinele de la Văleni prepară sarmalele aşa:
Frunzele de viță de vie se spală și, dacă nu sunt conservate în sare pentru iarnă, se opăresc în apă fierbinte pentru 1-2 minute, se scurg de apă.
Orezul se spală bine până apa iese curată, astfel se îndepărtează tot amidonul.
Carnea de porc, vită sau pasăre se toacă mărunt și se codimentează cu sare și boia de ardei iute. Peste carne se adaugă ceapa tăiată mărunt și prăjită în ulei, timp de 2-3 minute. Peste compoziția rece se mai adaugă morcovul ras, orezul, piper negru și două ouă. Gospodinele omogenizează bine compoziția, apoi încep a împleti sarmalele. Foile de viță de vie și/sau varză murată se umplu cu câte o lingură din amestecul pregătit, apoi se rulează și se pun într-o oală de lut unsă cu grăsime de porc sau găină.
Peste sarmalele în foi de viță adaugă suc de roșii și borș acru, iar în cele în foi de varză murată adaugă doar suc de roșii, cât să acopere sarmalele. Sarmalele nu se amestecă, deoarece se schimbă gustul.
Oala cu sarmale, acoperită cu capac, se dă la cuptor pentru aproximativ o oră jumate. Sarmalele se mănâncă cu pâine sau mămăligă şi se răcoresc cu iaurt natural sau smântână, în funcţie de preferinţele fiecăruia.
Prin proiectul nostru, urmărim să surprindem frumusețea Luncii Prutului de Jos și să v-o arătăm și vouă. Proiectul nu are scop patrimonial, nu se află sub egida niciunei entități publice sau private și este finanțat exclusiv din fondurile participanților la proiect. Pentru mai multe informații despre proiect, dați click aici.